alt

Všeobecná teorie relativity a základy atomovégho štěpení pro mateřské školy

Zábava • 28. 5. 2007

Že by to byl pokus o fejeton:DD?
Nevím, jestli je to nějak ftipné, nicméně bych toto dílko chtěla věnovat Jatox.Jane alias MB za to, že je a nejen proto, že nás spojuje fyzikář Krteček:-F)*K*

            Už se vám někdy stalo, že jste se chtěli doma zeptat na něco týkajícího se probírané látky a místo odpovědi se vám dostalo jen ledabylého: ,,Ale to máš  přeci dávno vědět!“?


No jo, koneckonců už do první třídy pomalu nechodí děti, ale malí vševědové. Musí umět abecedu, čísla, nějakou tu písničku nebo básničku (a nejlíp oboje) a rozeznat kravičku od prasátka – to nám ale všehovšudy dává dohromady jen základy pro matematiku, český jazyk, hudební výchovu a přírodovědu. Zato mi tu nějak chybí třeba taková fyzika.


            Ne, že bych to těm dětem přála, ale představme si situaci, kdyby byla vydána nová učebnice s názvem ,,Všeobecná teorie relativity a základy atomového štěpení pro mateřské školy“. Vytřeštili jste oči, ironicky jste se ušklíbli, nebo si myslíte, že jsem se jen zbláznila? Chápu. A to se teprve představte to vyučování.


Učitel: ,,Vy jste ale hodná třída… Taková tichá…“


Žáčci: *Zzz*


Učitel: (naprosto vážným hlasem!) ,,Vidím, že máte skutečně zájem o tuto tématiku.“


Žáčci: *Zzz*


Učitel: ,,Tak než zazvoní, si ještě zopakujeme, jak se odštěpuje alfa částice od uranu…“


…načež by asi dětem z řad nejmladších, které ještě nesledovaly vnitřní stranu svých očních víček, vypadl z pusy dudlík.


Kdybych já do takové školky chodila, tak teď možná nemám s fyzikou a chemií takové problémy (ale i když jsem si myslela, že tuto větu nikdy nevyslovím, tak: ,,To za mých mladých let holt nebylo.“). Vše tedy nasvědčuje tomu, že znalosti fyziky a chemie u předškoláků jsou rovny odmocnině nuly (Dobře – nebudu „machrovat“). Nicméně, rozhodla jsem se v zájmu rozvoje vzdělávání v této zemi učinit odvážný krok – zeptat se několika dítek předškolního věku, zda tuší, kdo to byl a co tak významného vymyslel Albert Einstein.


A reakce? Tak na její přesný popis bych potřebovala slušného karikaturistu (ale jen tak pro představu to vypadalo asi takto „:-O“). Odpovědi se mi tedy nedostalo.


A co teď? Vážně přemýšlím o tom, že informuji ministerstvo školství o tomto hrubém nedostatku, protože by to přece mohlo ohrozit českou vzdělanost ( a o čem by potom byl seriál ,,České hlavy“, který s takovým „zájmem“ sledujeme v jednom nejmenovaném předmětu?). Asi to prozatím necháme času. Vyrobím nějaké ty letáky a ono už to nějak – doufejme, že v zájmu dětí co nejlépe – dopadne.


Takže, vážení rodičové, až budete chtít příště zakrýt svou nevědomost (nebudeme si nic namlouvat) nějakým tím ,,Ale to už máš přece dávno vědět!“ nebo chabou obhajobou ,,Ale já už jsem ze školy deset (dvacet, třicet – doplňte si libovolné číslo) let, nezapomeňte, že to už dávno máte vědět… A nejmíň od školky!


A já si teď s vaším ctěným dovolením půjdu pročítat kapitolu, jak se Ferda mravenec ztratil v časoprostoru a vyřešil to pomocí věty od nějakého slavného fyzika… Jak on se jen jmenoval…?



 



© 2007, LWC & MB, a.s. 

Diskuse článku

alt
Moara • Turista 8.7.2007 18:43

jeeee, další blábol

alt
4.6.2007 13:05

LUMPYIes: Všichni se držíte tak při zemi, nemáte myšlení, které si najde cestičku. Já, Bubla a pár dalších ano. Tím pádem jsme dokonalé - ve svých očích, v očích těch povznesených ze svého okolí.

alt
LUMPYIes • Bludička 31.5.2007 23:24

Slečna MB:Dokonalost člověka se zjišťuje jak?

Omyl holčičko,dokonalá nejsi.Máš jen svůj názor,který prostě nevydáš za žádných okolností a myslíš si,že když některé věci chápeš,tak jsi dokonalá.Ale to je blbost stejně jako je blbost tenhle suchopárný článek..Tečka.

alt
Natiik • Upírka 31.5.2007 16:37

NO nic mOc teda.. Ale idea je tO dobrá

alt
MilujuBublinky • Osvícená žena 31.5.2007 07:03

aduš: já sem neřekla,že to můžem pochopit jen my dvě, ale jen ymy dokonalí a to je rozdíl:)

alt
Wara • Lukostřelkyně 30.5.2007 11:49

řekla bych že dobrá 3

alt
monys • Osvícená žena 29.5.2007 20:35

No skvělý, nejsem aspoň sama, komu na tom unikl ten humor

alt
29.5.2007 18:49

Však o tom to je... O ničem ... Pointa unikla zavřenými dveřmi, neva

alt
LUMPYIes • Bludička 29.5.2007 18:35

Abych řekla pravdu je to o ničem.Jinak nechápu,co je na principu teorie relativity tak těžkého...až na některé Lorentzsovy transformace je to ok.

alt
Aduška • Zlodějka 29.5.2007 17:50

teda... čekala jsem něco lepšího, no... když už jsem se v názvu dočetla o našem fyzikářovi ... celý se mi to tak nějak zdálo o ho*ně... nevím... Bublo, proč všude píšeš: to můžeme pochopit jen my dvě/to chápu jen já...?? přijde mi to trochu otřepaný už ... každýmu to může říct něco jinýho... sááákrááá!!

alt
RUSTY • Upírka 29.5.2007 16:05

My jen říkáme svůj názor :) Nikod snad neuvažoval nad tím, že by se děti měly doopravdy něco takovýho učit tak rpčo se v tom vlastně pitváš?

alt
29.5.2007 12:14

Všichni mi tady vyčítáte, že by se z toho děti ve školce zbláznily... Ale vždyť o to tady právě jde ...

alt
Floppy • Rytíř 28.5.2007 22:05

Anneiu: to je tím, že ne každý, kdo hodnotí, sem dá svůj komentář, takže hodnotit může klidně další 150 lidí a podle komentářů to nepoznáš

alt
Ikary-san • Kněží 28.5.2007 22:02

obecna teorie relativity je vcelku v klidu :) se znalosti fyziky a matematiky stredni skoly ji mate byt schopni odvodit a nebo rpesneji dojit k tomu samemu

alt
MilujuBublinky • Osvícená žena 28.5.2007 21:04

(: To pochopí jen my dokonalí, že lásko (:

alt
Goth girl • Upírka 28.5.2007 19:44

no ja kuž říkali přede mnou nic moc . . . za tři3

alt
Anneiu • Lady 28.5.2007 19:35

Noo, čekala jsem lepší, ale nechápu, proč má tohle průměr 3.6, protože tady skoro každý říká, že je to na dvojku .. Jinak nápad dobrý, ale celkem nudné, za dvě :)

alt
Sekhmet • Bludička 28.5.2007 17:34

neviem.. nadpis dobrý, ale bolo to trošku suché.

alt
RUSTY • Upírka 28.5.2007 16:26

Většina rodičů ovšem ale tohle neřekne. Řekne větu typu - Zeptej se ve škole pana učitele.
Článek vážně nic moc, docela to pokulhávalo. Mohlo být více ironického humoru, protože celá tahle myšlenka je ironická. Nevím, nač mučit těmahle blbostma děti už ve školce...

alt
westulka • Farmářka 28.5.2007 16:12

takowej průměr.. ale hezkej pokkus

alt
MilujuBublinky • Osvícená žena 28.5.2007 15:44

(:
proč tenhle divnej smajlík?ptž kdybych tam dala ten obrácenej,tak to udělá vyumělkovanej divnej úsměv...tenhle se tomu mýmu taky moc nepodobá,ale vůbec nvm co to tady mektám ty moje krtkova fyzičko...
já tak nějak nemám slov...
...děkuju

alt
Fey • Jeptiška 28.5.2007 14:57

nic v tom nevidim, prijde mi to bez hlavy a paty a ani en vtipne .. nevim

alt
Akasha Von Carstein • Lady 28.5.2007 12:30

heh opradvu nic moc..taková hezká 2 ale umíte lepší

alt
Bodom_girl • Upírka 28.5.2007 12:17

No teda nic moc, cekala sme neco vic

alt
Floppy • Rytíř 28.5.2007 11:13

no nevím, moc mě to nevzalo, navíc už sám J.Á. Komenský říkal, že výuka má být názorná (to by s tímhle ještě sedělo - možná), ale taky že má být přiměřena věku a možnostech lidského chápání (taky některé věci nechápu, ale budiž) - no a teď mi řekni: co by z toho takové dítě mělo??? podle mě naprosto nic, jen by přišlo o hezké zážitky, které mu žádná učebnice nedá

alt
Man in white • Vampír • Správce28.5.2007 11:07

Určitě to Ferda vyřešil pomocí věty dvacet: "Pokud je soubor N vektorů báze prostoru o dimenzi N, pak i soubor lineárních funkcionálů tvořících duální prostor má také dimenzi N" - tím se dá ztráta v časoprostoru celkem snadno vyřešit.
Inu, ve školkách se fyzika poznává, sic ne žádná složitá teoretická, ale spíš praktická - problém školského systému je spíš v tom, že neumí podat tu teorii s návazností na praxi. Sdělí poučky, sdělí vzorce, sdělí čísla, ale snaží se být příliš "vědecky podaný", takže se v takových složitostech potom vyznají lidé víceméně pouze s velkou představivostí. Třeba se časem ale najde někdo, kdo bude umět vysvětlit štěpení jader polopatisticky a dočkáme se výuky kvantové fyziky v mateřských školách

alt
Havrane • Lord 28.5.2007 10:59

To nejde, vis jaky by to byl poprask kdyby dite, ktere takove vyucovani navstevovalo, na konci stredni skoly upravilo teorii relativity a na konci skoly vysoke sestrojilo funkcni stroj casu?

alt
DoctoreX • Farář • Správce28.5.2007 10:02

čekal jsem něco lepšího, tohle mi přišlo trochu jako blbost 2