alt

Znamenat víc

ÚvahaAddie • Farmářka • 17. 11. 2010

Důsledek jedné včerejší události, která pro svoji podstatu nabývá nečekaného rozměru...

Co znamená být někým víc Včera jsem usedla s knížkou na lavičku před třídou a začetla se. Po chvíli přišli tři maturanti, s kterými jsem se kdysi ve škole zdravila cestou po chodbách, ale postupem času od toho upustili. Zvedla jsem oči od knihy a podívala se na jednoho z nich. ,,Si myslíš, že jsi někdo víc, když čteš?“ Všechno ve mně chtělo říct: ,,A ty si to snad myslíš, když Ty ne?“ Ve snaze nepřít se s někým, kdo by mě stejně nebral vážně (po jistých zkušenostech), jsem to tedy zkusila po dobrém. Šlo o poměrně odvážnou knihu, kde je sex součástí takřka každé strany, a tak jsem s lehkostí nadhodila: ,,Náhodou, to téma by Tě mohlo zajímat.“ Nechtěla jsem tím poukázat na nic osobního, jen jsem odhadla jeho zájmy. A trefila jsem se, jelikož následoval souboj o knihu, kde jsem ji pro její zachování raději pustila. Maturant začal číst jednu pasáž sám pro sebe a poté, co zjistil, že jsem uhodila hřebíček na hlavičku, pokračoval přednesem. Myslela jsem, že teď už mohu v klidu pokračovat, ale jeho následující otázka to ihned vyvrátila: ,,A to si nepřipadáš divně, když čteš ve škole takový prasárničky?“ Vyznělo to tak zoufale, až jsem se nahlas rozesmála. Pán se snaží být mravoukem, přičemž je tím posledním, koho by to pohoršilo. Když jsem si o této události později povídala s jednou přítelkyní, její reakce se nesla v duchu: ,,Já bych řekla, že si tak připadám!“ A mezi námi, nemyslím si, že by se tím povyšovala. Jediný, kdo se snažil ukázat, že mě převyšuje, byl on, když vyjadřoval, jak pohrdá někým, kdo se snaží získat poznání, zabavit se, lépe poznat sama sebe, to vše díky knize. Vůbec se mi nelíbí, jak moji vrstevníci, s kterými jsem se setkala, většinou pohlíží na čtení knih jako na nemoc, hru na intelektuály, neschopnost se bavit jimi preferovanějším způsobem… Samozřejmě ne všichni. Některým také není zatěžko strávit svůj volný čas s knihou, někteří se tomu přespříliš nevěnují, ale mají k čtení úctu jakožto k obohacující činnosti. A všichni tito lidé spolu se mnou jsou někým víc než ti ostatní. Ale není to víc převyšování toho zbytku než vědomí o svých kvalitách. Jsou zoufalí, kdož pro svou malost poukazují na velikost druhých v domnění, že malost je rysem těch vyšších. Mýlí se Ti, kteří si myslí, že mají důvody ukazovat sebe na světle, jež je nikdy neosvítilo. To není můj případ, neboť vím, oč oni přicházejí. Sama zároveň nezpochybňuji myšlenku, že existují osoby, co v lecčem převyšují mě. A právě toto poznání určuje moji úroveň. Jak je patrné z tohoto příspěvku, moje mínění o vlastní osobě není tak neotřesitelné, abych pod tíhou soudů ostatních neplodila myšlenky ohledně oprávněnosti či křivd, ale současně dost stabilní na to, abych neklesla ve svých vlastních očích, protože právě od toho se ledacos v životě odvíjí.

Diskuse článku

alt
DoctoreX • Farář • Správce23.11.2010 17:51

Takže podle tebe jsi lepší než ti, kdo neuznávají literaturu a posmívají se těm, co čtou. To jsem z článku vyčetl. A právě s tím nesouhlasím. Možná jsem se měl vyjadřovat jasněji. Kdybys napsala, že se podle tebe zachovali jako naprostí exoti, jen uznale pokývám hlavou. Když je označíš za méněcenné...je to podle mě lež a pitomost. Zatím si mi nedala žádný argument, který by můj názor vyvracel.

alt
Addie • Farmářka 23.11.2010 15:45

DoctoreX: Já se nepotřebuji obhajovat, jen jsem se snažila Ti přiblížit výše napsané, žel to však nechceš přijmout a oháníš se. Nejde o to, jestli tu ostatní čtou, ale zda mají pro tu činnost pochopení, víš? A obyvatelé MM nejspíš vážně mají. To, že citovaná věta navazuje na předchozí, která pojednává o úctě, není projev narcismu. Mám úctu k tomu, co čtu i nečtu, a k mnoha dalším aktivitám, což mě opravňuje říct, že jsem spolu s dalšími něco víc, neboť neplivu po něčem, s čím nemám nic společného. A kdybys to opravdu zasadil do kontextu, zjistil bys, že oni "méněcenní" nejsou méněcenní kvůli tomu, že snad nečtou, ale právě proto, že očividně uznávají jen sami sebe.
Uznávám, že číst mezi řádky je věc obtížná, ale právě úvahy obsahují jistou myšlenkovou linii, kterou z pouhého textu takřka nevyčteš. K literární hodnotě jsem se vůbec nevyjadřovala, jenže jsou zkrátka záležitosti, které mají mnohem důležitější hodnotu... lidskou.

alt
DoctoreX • Farář • Správce23.11.2010 09:17

Je rozdíl v tom, co říkáš a co jsi napsala. Ten článek je pomsta zhrzené ženy, nic víc se v něm najít nedá. Nemá literární hodnotu, úvaha je to jakási pokřivená, protože jediná vlastní myšlenka, kterou jsi dala dohromady, je ta, kterou jsem ti kritizoval. A teď si ti už neobhájíš, spíš bych ti navrhoval si to ještě jednou přečíst a tentokrát trochu nezaujatě. Jediný důvod, proč ti to takhle pozitivně prošlo, je že tenhle server je plný knihomolů a nemyslím, že bys tady na nějakého "analfabeta" narazila.
"A všichni tito lidé spolu se mnou jsou někým víc než ti ostatní," to tě jen cituju. Protože tahle věta je...narcistická, nepravdivá a hloupá. A i když jí zasadíš do kontextu, ze kterého vyplývá, že ti méněcenní jsou opravdu zlí a špatní, tak je to pitomost.

alt
Addie • Farmářka 22.11.2010 21:35

DoctoreX: Ukamenovat Tě? Hrome, to by bylo, aby člověk nesměl říct svůj názor. Přesně o to mi šlo - tím myslím o vytvoření prostoru k diskusi. Irituje mě, že jsi mi nedal známku, která mi podle Tebe přísluší.
1) Nejde o to, co je obsahem četby. Existuje literatura snad o všem, oč se lze zajímat. Jde o podstatu, o to, že je strašně snadné odsoudit četbu jako intelektuální činnost, která nedosahuje hodnot života bez ní (dle těch, co ji zavrhují). Nikdy nezapomenu, jak se jeho výraz změnil ve chvíli, kdy zjistil, že i mu tak vzdálená četba dokáže člověku podat hodnotu mu blízkou (sexuální tématiku).
2) Vezměme si model této situace:
I kdybych třeba o Smetanovi a jeho tvorbě ani zbla nevěděla a nelíbila se mi, nedovolila bych si to říct cokoliv proti němu. Samozřejmě mohu vždycky říct, že se mi líbí/nelíbí, nesmím to však pokládat za jedinou správnou variantu.
Jiní na základě svých názorů i o četbě si myslí, že mohou. Z toho vyplývá, že lidé rádi soudí něco, co je jim víc než cizí. To, že neuznávám hodnoty někoho jiného, neznamená, že je začnu shazovat. A to, že já vidím, že v hodnotách daných osob pro četbu není místo, neznamená, že je tím odsuzuji, jen vím, že neznají význam hodnoty jako takové, a proto ji odsuzují.
3) Já svůj názor neskrývám, jen asi uznáš, že nemá smysl k někomu mluvit jako do dubu (jak je v textu uvedeno - po jistých zkušenostech, resp. neudělala bych to poprvé, což je postupem času více než ubíjející vzhledem k tomu, že nejsou ochotni přijmout odlišný názor), tzn. tentokrát jsem se snažila jim ukázat více volnomyšlenkářský přístup. To zabralo, ale někteří na sebe prostě musí upozorňovat, jak je vidno z pokračování článku.
4) Uznání je třeba, nechceš-li propadnout svazující omezenosti. Nikdo neřekl (alespoň já ne), že knihy jsou víc než sport!
Ale když jsme u toho...
Můžu Ti říct, že nemám ráda fotbal. Proč? Nerozumím mu, připadá mi tedy nudný. Ona nezáživnost však není chybou sportu, nýbrž mou. Právě proto, že nejsem schopna v té hře najít ten kus zábavy, který v ní vidí fandové. Nedívám se však na fotbalisty a jejich fanoušky shora, jelikož mám uznání pro jejich hodnotu. Oni jsou schopni to přijmout jako názor, protože nesoudím něco, k čemu nemám kompetence. Teprve s nimi jsem si tedy rovna.
Mrzí mě, že Ti unikla pointa článku na první pohled nejspíš ne až tak patrná.

alt
DoctoreX • Farář • Správce22.11.2010 20:24

Myšlenka, že lidé co čtou jsou něco víc, je odvážná a strašně houpá. Za život jsem přečetl snad všechno, co má stránky a přece bych si nedovolil něco takového říct. Protože pak bychom se dostali k tomu, že kdo poslouchá Smetanu je něco víc a kdo nosí kvádro je něco víc a já nevím k čemu ještě. Pokud hodnotíš lidi podle toho, jestli čtou nebo ne, jsi stejně špatná jako ty, které odsuzuješ. Jediný rozdíl je, že oni ti to řekli do očí, zatímco ty se se svým názorem skrýváš a tady ho anonymně prezentuješ. Pokd sis nevšimla, tak se rodíme sobě rovni a jestli knihy uznáváme nebo ne, na tom nic nemění. Samozřejmě, ve tvé verzi příběhu ti kluci vyznívají jako kreténi, ale odsoudit všechny, co nemají rádi knížky je blbost. Proč by se mělo nadšení pro literaturu hodnotit výš než třeba nadšení pro sport? Tolik můj názor. Howk.
ps.: literárně za 2, smyslově za 3, dám dvojku at mě neukamenuješ

alt
Dorray • Lord • Správce21.11.2010 13:55

Jak říkal MIW je to hodně formální až archaické a to mě i trochu ruší, ale každý je na něco jiného, takže tohle je opravdu detail ;)

Jinak ti nezávidím společnost, ve které se pohybuješ. Já jsem nikdy takovýhle problém nezažil. Že by na mě někdo opovržlivě koukal za to, že čtu. Tak třeba se to ještě změní. I když koukám, že ti je 17 a to už by měli mít lidi dost rozumu na to, aby "tolerovali" ostatní. Nicméně sis poradila dobře :)

alt
estrius • Šlechtic 21.11.2010 01:36

No, já jsem měl se čtenim problém na základce. Byl jsem za šprta, i když jsem čet Kinga... do teď nepochoim... lidé jsou různé... blbé a pitomé...

alt
Man in white • Vampír • Správce18.11.2010 00:17

Napadá mě jenom Lady Fu**ingham Ta prostě do školy patří. Vzhledem k rubrice jsem nechtěl hodnotit literární stránku článku a jenom dodat, že se mi líbí Tvůj pohled na celou situaci, stejně jako přehled o vlastním sebevědomí a zařazení, ale musím se přiznat, že i podání je mi nějaké blízké - gramaticky téměř správné, lehce nucené, formálním jazykem jemně zašmodrchané a očividně po sobě alespoň jednou přečtené. Zkrátka jsem v tomhle článku jako doma
A z toho monolitického odstavce si nic nedělej, mě takhle posledně podfoukla Opera. Funguje to zřejmě pouze v prohlížečích, kde se objeví panel nástrojů pro úpravu písma.

alt
Addie • Farmářka 17.11.2010 23:05

ach ne, už i Google Chrome zradil v ohledu přidávání článků...