alt

Když jsi přišel na svět,plakal jsi a všichni se radovali,žij tak,aby všichni plakali,až je budeš opouštět...

Úvahahm... • Měšťanka • 5. 1. 2007

Je to takový můj sepsaný myšlenkový pochod nad jedním citátem...

            Když jsi přišel na svět, plakal jsi a všichni se radovali. Žij tak,  aby všichni plakali, až je budeš opouštět.                                               (Konfucius)


 


        Myslíte,že tento citát má v téhle době vůbec nějaký smysl? Své kouzlo? V době,kdy si každý žije podle svého,v době plné intrik a lží,v době,kdy se vraždí? Myslíte,že se máme snažit žít co nejlíp,když ostatním je jedno jak si  žijí? Má to vůbec cenu? Nebudeme příliš ““vyčuhovat““ z toho masitého davu lidí,s kterými se denně setkáváme? Nebude to přinášet příliš obtíží,když se budeme snažit naplnit svůj život jinak než ti druzí?


     Ano,každý tvrdí,že máme žít co nejlíp…Že máme druhé milovat,s nepřáteli se učit vycházet,být dobrým příkladem pro druhé… Ale stojí o tohle vůbec ti druzí? Nechovají se ti ostatní přesně opačně,jak nám někteří radí? A proč tedy my by jsme měli být ti jiní? My…proč ne někdo jiný? Proč zrovna já?


     Máme ve svém životě zanechat stopu v srdcích druhých…Máme svým životem ostatní naplnit vnitřní krásou,radostí ze života… Ano,tyto a podobné věty na nás apelují z mnoha knih,životních příběhů,z mnoha citátů…


    Říkáme si…proč se s tím člověk vůbec namáhá? Proč tyto sáhodlouhé rady a úvahy člověk vlastně sepisuje,proč se lidé vůbec pokoušení někomu tyto ““životní moudra““ vysvětlit…Proč? Protože na světě ještě stále existují tací,kteří touto životní cestou jdou,kteří si v těchto bodech vytyčili smysl života…


   Vidíte? Nemůžeme si říct,že nikdo na světě se podle těchto, dalo by se říci, správných zásad,nedrží…Ne všem je jedno to,jak svůj život prožijí…. Ne všem je jedno,jak žijí ostatní…Protože kdyby to tak nebylo,tak neexistují psychologické knihy o smyslu života,neexistují poutavé rozhovory s těmi“odlišnými“…-s těmi,co svůj  život chtějí prožít,ne pouze přežít.. Vidíte? Pokud´ se na tuto,pro mnohé správnou,pro mnohé nesmyslnou cestu života dáte,nikdy na ní nebudete sami…Vždy se najde někdo,kdo bude vyznávat stejný smysl života…. Ano,smysl života v lásce k druhým,smysl života v toleranci,ve správném příkladu druhým,smysl života v odpuštění vin ostatních,ale i těch svých…Bude vyznávat krásu duše,ne jen těla… Bude na světě někdo,kdo nebude lačnit po penězích,někdo kdo svůj smysl života nebude vidět v majetku…Někdo kdo se bude snažit lidem pomáhat,i když to někdy nebude jednoduché… 


    Ano,takový lidé na světě jsou…Avšak boužel   je jich  čím dál mín´…Ano,boužel… A neměli bychom se snažit o to,aby na světě převládalo více těch,kdo mají ty,dalo by se říci,ušlechtilejší priority,než těch,kteří se ženou za penězi a vlastním štěstím?


   A jsme zase u toho…Má to vůbec smysl,se snažit být““tím lepším““,když ostatním je to jedno? Ano,má. Každý by se o to ““být tím lepším““ snažit měl. V dnešní době to rozhodně lehké není…A ne každému se to vůbec podaří. Někoho odradí už ten začátek všeho..-Proč vlastně? Proč se snažit být tím lepším?


   Uvažte…přece ale nemůžeme tento svět zahltit jen tou ““špínou““… Nemůžeme být k okolnímu světu,k lidem lhostejní,a žít si jen svým životem…A nebo můžeme?


   Je na každém z nás, jakou cestu života zvolíme…Jestli tu,ve které se budeme snažit žít co nejlépe,ale zároven´ tu daleko těžší,a pro některé nesmyslnou cestu… A nebo daleko lehčí cestu ,tu, ve které si budeme žít jen ten svůj život,nestarat se o druhé,a  jít jen za svým štěstím…Je to na každém z nás…A jednou se každý-ty i já-budeme muset rozhodnout,kterou cestou půjdeme… A jak se rozhodneš ty?

Diskuse článku

alt
sanďulka • Vesničanka 3.5.2007 23:08

Moc hezky napsaná, pravdivý.. Tohle by si mělo přečíst spoustu lidí.. i když, myslím,někteří by ze sebe vydali pouhý TSS!! otočili by se a šli dál..

alt
hm... • Měšťanka 7.1.2007 19:30

myslíš že člověk bude na svete štastnej,když se bude starat jen o sobe,hromaždit si svůj majetek a žít si jen svym zivotem?

alt
7.1.2007 15:37

jde to , ale za jakou cenu ?!

jinak úvaha moc pekna

alt
hm... • Měšťanka 6.1.2007 16:22

Díky všem,za jejich názory Jo,je to moje"dílo",sepsaný v jedný melancholický chvili,takže to tomu asi odpovídá:)
Floppy:já myslím,že pokud člověk chce a má alespon kousek snahy být tím "lepším",tak už to samo o sobě je velké plus,protože mít alespon tu snahu v dnešním světě není vůbec lehké... A je blbost,to vzdát hned při prvním nevydařeném pokusu,a říct si,že to prostě nemám v sobě.... Když člověk chce,tak to jde... Je na to asi potřeba hodně síli,vytrvalosti,pevné vůli...,ale jde to!

alt
6.1.2007 14:46

doufam ze budu natolik silna abych si dokazala vybrat cestu sic tezsi ale memu srdci blizsi...

alt
6.1.2007 14:45

nemam vyhrad, perfektni zpracovani na velmi zajimave tema... a docela mne zarazilo, ze ve tvem veku dokaze nekdo neco takove sepsat (pokud jsi to psala ty sama, klobouk dolu :))

alt
Elon • Bludička 5.1.2007 17:44

Spíš otázka, zdali být tak silní osobností abychom byli takto hodní, opravdu lze... šlověk potřebuje nadávat a radovat se

alt
Elon • Bludička 5.1.2007 17:44

Spíš otázka, zdali být tak silní osobností abychom byli takto hodní, opravdu lze... šlověk potřebuje nadávat a radovat se

alt
Floppy • Rytíř 5.1.2007 16:31

Záleží na typu člověka, na jeho genetických předpokladech, na znamení, ve kterém se narodil, atd.... Je toho prostě hodně co člověka definuje a předurčuje - někteří by chtěli být lepší, jenže bohužel nemají pro to vytvořené předpoklady, jiní by zase chtěli být nenápadní, ale jsou strašně výrazní, protože to mají prostě v sobě a jde jim to, aniž by se museli nějak zvlášť namáhat

alt
Natiik • Upírka 5.1.2007 12:37

Někteří lidi jsOu "lepší" prOtože prOstě chcOu. Nic jinýhO v tOm není. UspOkOjuje takOvý styl živOta, kdy se prO druhé rOzdávají...

alt
Sekhmet • Bludička 5.1.2007 08:34

pekné písmo :) mno a teraz k úvahe.. kto za to môže? predsa spoločnosť :) a tá špina.. aj to je spoločnosť a nie jej "vyvrheli"..

alt
5.1.2007 01:40

uzasne dilko...moc dobre zpracovano