alt

Bezdomovec - co mi chybí, abych se jím stal

PoznatekFloppy • Rytíř • 25. 7. 2007

Tak toto je zas jedna slohovka na výše uvedené téma. Je to psané jako fejeton, ovšem ten tady chybí, tak jsem to dal sem.
Jsem zvědav, co na to řeknete.

Stát se bezdomovcem není v dnešní době vůbec těžké. Ovšem je k tomu potřeba několika „drobných“ věcí, které mi zjevně chybí k tomu, abych jím byl.
Především je nutné nemít dobré zázemí, protože když je člověku někde dobře, tak se mu moc odejít nechce. I když i zde se dají najít výjimky. Stačí, aby poznal, že se dá žít i jinak. Vždyť co takovému bezdomovci chybí? Podle mě moc ne, maximálně jistota střechy nad hlavou. Ale jinak zhola nic. Má neskutečnou volnost, může si dělat, co se mu zlíbí. I kamarády si najde – jsou to lidé stejní jako on. Také takoví „dobrodruzi“, kterým je docela dost věcí jedno. A zde narážím na první věc, proč bych já sám mohl být jedním z nich jen s velkými obtížemi. Jsem totiž natolik svědomitý, že bych nedokázal být takovým flegmatikem jako oni.
Jistě, neříkám že strávit celý den jen tak někde v přírodě je špatná věc, to ne, naopak je to velmi zdraví prospěšné. Dokonce bych tento způsob bral jako výhodu jejich života, vždyť krajina uklidňuje a působí dobře na člověka.


Další výhodou pro ně je, že si mohou žít bohémským životem a ještě za to navíc dostanou zaplaceno. Ano, je tomu tak. Pobírají přece státní podporu ve formě sociálních dávek. I když to nejsou kdovíjak velké částky, tak jim to dokonale vystačí na věci, které nutně potřebují. Tím je míněno jídlo a jejich oblíbené krabicové víno CRUCIO. Je to možná trochu s podivem, ale i toto je pro mě důvod, abych se jím nestal. Hned vysvětlím. Sice bych ještě pít neměl, ale když už si něco dám, tak si potrpím na kvalitu a tato značka se hodí akorát na svařené víno, ale na nic víc. Takže zde je pro mě alkohol prospěšný.


Překvapivé je to, že bezdomovci neutratí prakticky žádné peněžní prostředky za oblečení. Vysvětlení tohoto jevu je ovšem docela prosté. Na co by měl utrácet peníze za něco, co si může při troše píle sehnat sám? Mluvím o tom, že spousta lidí vyhrazuje různé části oblečení. Pro tyto lidi jsou už naprosto nepotřebné, ale třeba takový starý kožich, někdy i velmi otrhaný, dokáže bezdomovce hřát i ve velkých mrazech. Říkáte si, že věci z kontejnerů musí pořádně s@&#!ět a je na nich spousta bacilů? To je faktem, ale když se vezme v úvahu, že úroveň hygieny je docela bídná, a dokonce si troufnu říct skoro nulová, tak podle mě se ten pach z popelnice smíchá s osobní „vůní“ daného bezdomovce a vznikne nový, pro něj přijatelný, zápach. A bacily? ty s ním vytvoří dokonalou symbiózu a jsou rády, že si je tento člověk našel.
Tento poznatek mi také brání v tom, abych splynul s jejich komunitou. Nemusím totiž znát všechny pachy, které na světě existují, jelikož můj nos je na tyto věci velmi citlivý a jsem na ně tak trochu alergický.


Takže abych shrnul skutečnosti, k nimž jsem došel: být člověkem bez domova je sice fajn, ale raději zůstanu u svého bytu, neboť je tam pro mě příjemněji než někde na ulici, na které nevím, kdy na mě může nějaký bezdomovec vyskočit.

Diskuse článku

alt
Sekhmet • Bludička 20.8.2007 23:10

dobrá téma na zamyslenie..
1

alt
Seneaja • Tulačka 18.8.2007 23:44

Mě se tenhle článek také líbil ...byl zajímavý

alt
Offinka • Bludička 6.8.2007 04:45

Mně se to líbilo, za jedna. I když... Myslím, že být bezdomovcem neni vždy tak fajn

alt
Anup • Významný muž 29.7.2007 22:53

Anonymní farmářka: Nad tím ses právě díky tomu článku měla zamyslet... Ono je to těžké, já vím jak přemýšlení bolí...

alt
Nija • Potulnice 25.7.2007 23:51

Ale jo neni to moc vtipny, ale zase jako vtip mi neprijde ze by to byla psany....Je to takovy poucny...

alt
Tsunami • Bludička 25.7.2007 21:05

me se to moc libilo..je obcas potreba se zamyslet, bravo floppy!

alt
Floppy • Rytíř 25.7.2007 20:05

Anonymka farmářka: promiň, ale jde vidět, že jsi to naprosto nepochopila. Já zde nepsal nic o tom, že bych jím být chtěl (nebo kdokoliv jiný), ba právě naopak - snažil jsem si najít důvody, proč bych se jedním z nich stát nemohl a také jsem hledal klady a zápory jejich způsobu života.

alt
Samuel • Spasitel 25.7.2007 18:48

Anonymka farmářka: Víš má to určíté kouzlo Za 1.Líbí se mi uvažování nad tímto tématem.

alt
Anonymka farmářka • Turista 25.7.2007 17:41

To je blbost!Kdo by chtěl být bezdomovec???

alt
urbaja • Zloděj 25.7.2007 17:28

mi se tento článek líbil
nechápu, pro by to mělo být vtipné...

alt
monys • Osvícená žena 25.7.2007 11:34

Souhlas s Black.Fairy, taky jsem z toho trochu rozpačitá, ale to podání se mi hoooooodně líbilo, takže 1

alt
rawen • Upírka 25.7.2007 10:38

No, tohle je vazne zvlastni poznatek. Ale popravde nejak me to nenadchlo, souhlasim s Black.Fairy trosku tomu neco chybi..

alt
Black.Fairy • Lady 25.7.2007 10:21

Já nějak váhám, Floppy, Tvoje tvorba se mi vždycky moc líbí, ale u tohohle jsem trochu rozpačitá. Možná to dělá to téma. Přijde mi takové nedotažené do konce. Aby to bylo vtipné, tak to postrádá málo vtipu. A aby to bylo ironické, postrádá to zase málo ironie. To jsem ale rejpal, viď? Promiň, Floppy, ale prolítla jsem všechny články od Tebe a tenhle jakoby se vymykal dosavadní uveřejněné tvorbě.
Asi nemám dostatek humoru pro toto téma. "Být člověkem bez domova je sice fajn" - no já teda nevím.
Známkovat to nebudu, páč Ti nechci kazit jedničku od Anupa
A ostatním se to určo bude líbit, takže Ti to fakt nechci zkazit. Stejně nevím, co bych Ti dala.
Tak to máš ode mě

alt
Anup • Významný muž 25.7.2007 10:11

Nj, bezdomovci jsou stejně fajn, recyklujou to, co by se jinak vyhodilo a nezužitkovalo...