alt

War

NázorDoctoreX • Farář • Správce • 30. 5. 2007

Ani nevím, jestli to není spíše úvaha. Už jsem kdysi něco podobného zveřejnil na militaristickém serveru, zajímá mě jak budete reagovat vy.

V tomto článku bych rád rozebral válku jako takovou. Příčiny, důsledky. Válka je (tedy alespoň podle mě) prvním lidským vynálezem. Dříve, než lidstvo vynalezlo oheň, už se umělo navzájem vyhlazovat. Nevím, co si myslíte vy, ale podle mě nikdy nepřinesla nic dobrého. Dívali jste se někdy na staré fotografie vojáků? Pár jsem jich našel na internetu. Fotografie lidí, kteří zemřeli kvůli hlouposti. Lidí, kteří zemřeli až příliš mladí. Lidí, co vykrváceli po ráně mečem, umřeli hlady, při rozdrcení páteře, zemřeli nabodnutí na ostnatý drát se střevy visícími z břicha. Lidí, co uhořeli, utopili se, ztratili domov, dětí, co předčasně dospěly, protože ztratily otce. Jaký má tohle význam? Nebo důvod?
Někde na internetu jsem našel fotku utíkajících nahých vietnamských dětí před napalmovým útokem. Tohle je ta sláva? Čest? Bombardování nevinných? A co takhle Hirošima nebo Nagasaki, kolik lidí z těch, co zemřeli, bylo vojáky? Nebyla většina pouze oběťmi nesmyslné války?
Jakto, že tolik lidí zemřelo kvůli jednomu maniakovi? Co Osvětim, Treblinka, kolik milionů lidí už zemřelo kvůli hloupostem, jako je víra, barva pleti, státní příslušnost?
Kolik peněz bylo vynaloženo na vyvinutí ještě ničivějších zbraní? Nebylo by lepší je použít na pomoc těm, co to potřebují? Na boj proti hladu, nemocem, bídě? Co nutí fanatiky vzít na záda trhavinu a bojovat proti civilistům? Copak byla dvojčata vojenský cíl? Nebo londýnské metro? To se lidé nemohou dohodnout v míru?

A na konec malá otázka pro vás, pod článkem je obrázek. Kým by jste byli raději, tím co to způsobil nebo utíkajícím?



Diskuse článku

alt
Ákir • Tulačka 13.6.2007 14:52

nejde o mír jako takovej..ale proč, když chtěj tak moc bojovat, si nedají po hubě ti prezidenti, králové a já nevim jaký jiný..?? proč to musej odnýst nevinný lidi? takhle já na to koukám. válka je podle mě špatná proto, že umřou ti, kteří se do toho zamotali jenom proto, že se blbě narodili. takže asi tak ale pěknej článek

alt
11.6.2007 07:46

Areet: Přijde mi trošku přehnané řadit BuSHe mezi lidi takového řádu jako Hitler.

alt
Areet • Bludička 9.6.2007 21:20

Nikdo nechce válku, žádná válka není spravedlivá, ale dokud se budou rodit volové jako Stalin, Hitler, Busch..........není naděje na MíR. Ten je výmysl, kterého není možno dosáhnout. Je to smutný, ale je to tak. Lidi jsou vrazy.

alt
Paranoia • Osvícená žena 5.6.2007 15:46

valku vzdy zpusobi nejakej blbec, tam kde je blb je i nebezpeci bohuzel to tak je.Bohuzel se neda zmenit to, co bylo driv. Ale urcite se da predejit tomu co by mohlo nastat. No a k ty otazce: uprimne bych asi byla tim lovcem, nebudu tady obhajovat svuj nazor. Je to pouze pud sebezachovy

alt
4.6.2007 13:01

To jsou ale jen dohady... Do jednoho. Je jednoduchý říct: ,,Tak se maj ňák dohodnout." Všechno není jen černé a bílé, někde hraje roli traky morálka a etika, někde se jí nechtějí řídit, jinde už nemohou. Ale to jsou stále JEN dohady!

alt
Dark.heart • Bludička 1.6.2007 15:47

Natir: My ve válce sice nějaké pravidla máme, ale stejně se mi ty naše války zdají mnohem horší než ty zvířecí. Nejen ohledně následků. Ty zvířata mají vtšinou důvod. Logický důvod. Bojují pro to aby přežili. Pokud získají to co potřebují tak skončí. Nedovedu si představit třeba mravence který by chtěl vládnout všem mravencům. A zničili by s jinýma mravencema spoustu dalších mravenišť.... vcelku absurdní ...

alt
Arachnee • Farářka 1.6.2007 14:13

Natir: Kdyby lidi davali do boje vsechno, tak by ani nebojovali, protoze by zapojili i HLAVU a ROZUM a doslo by jim, ze tohle nikam nevede. Takze nerikej, ze do toho davame vsechno, to nejpodstatnejsi totiz porad ne a ne se dostavit.

alt
31.5.2007 19:03

Ale všimni si, že poražený, v "říši zvířat", před tím, než je poražen, do boje dává všechno. Lidé to dělají stejně. Jen ve větším. Vlastně by se dalo říci, že za tu spoustu obětí může ten, kdo se nevzdá.

alt
DoctoreX • Farář • Správce31.5.2007 18:37

Hele Natire, možná že jsou civilizovanější, ale kolik soubojů mezi zvířaty končí smrtí? obvykle jen porážkou. Nemyslím dravce a kořist, to je něco jiného, to je mezidruhové

alt
Anup • Významný muž 31.5.2007 17:49

Lena: Jestli by to Japonci udělali taky není tak jednoznačné... Američané to taky jistě nudělali jen na ochranu svého lidu, prostě se ty bomby potřebovaly vyzkoušet v terénu, a američani třičtvrtě války "prošvihli" - jak bych řekl já, zbaběle čekali, aby jim to co nejmíň ekonomicky uškodilo.

alt
31.5.2007 13:55

Tak nějak na jednou..
Stojím si za tím, že naše boje jsou civilizovanější. Máme pravidla, podle kterých se řídíme, nestřílíme po červeném kříži a když někdo zamává bílou vlajkou, přijímáme kapitulaci a dál nebojujeme. Ještě jsem neslyšel o zvířeti, které by v boji bralo ohledy na zraněné. A to, že nevyhladí polovičku populace beznamená, že nechtějí. Jen nemají prostředky.
Navíc válka, ať chceš, nebo ne, je hnacím motorem celého lidství a pokud by nebyla, zakrněli bychom (či, lépe řečeno, nevyvinuli by jsme se).

alt
DoctoreX • Farář • Správce31.5.2007 12:31

Jak bych to řešil já? já bych se především pokusil zajistit abych volit nemusel. Kdyby byl problém podržen už v jádru, nemusela být válka, nebo alespon tak krutá. Schválně, proč si myslíš že japonci zautocili na amiky.

alt
31.5.2007 09:17

Tak tos nepochopil ty mě. Ty otázky jsou to pořád a okecává je každý a stejně. Já neříkám, že PROTOŽE by to Jaonci udělali taky, tak Američani na to měli právo, schvaluju to q bylo to správné. Jenže nikdy nic není úplně košer. A o tom to je - nabízí otázky, které vydedukuje každý, ale odpovědi? Nemáš. Ptát se a kritizovat, jó, to zvládne jakákoli pochybná existence, ale řešit nebo něco dělat? To už nikdo. Co bys dělal Ty? Dobře se přemýšlí, když nerozhoduješ o životě tolika lidí, když je to jen představa. Jakoby jste se báli, že když řeknete něco jiného, než že kdokoli válčí a napadá cizí národ je zlý, budete opdsouzeni. Ale uvědomte i, že někdy není na výběr, ne tak zcela.

alt
DoctoreX • Farář • Správce31.5.2007 08:35

Božě, proč mi přijde že jsi to Leno moc nepochopila, tady jde o to známé, ty na mě kamenem já na tebe cihlou. Ty jsi mě kousnul, já tě kopnu, od čeho teda máme mozek? abychom se kopali civilizovaně? A to je argument? Oni by to udělali taky, tak proč ne já. Kdyby hodili atomovku na nějakou vojenskou základnu tak prosim, ale proč civilní města? a to není jen o tom, myslíš že je normální aby jeden poslal miliony na smrt? proč ho nezastavili? kam se v tu chvíli poděl rozum? Samozřejmě, můj článek nenabízí moc řešení, spíš otázek, ale myslím si že takových které MUSÍ být položeny

alt
31.5.2007 07:43

Já tak nadšená nejsem. Jak po stránce slohové, tak obsahové.Bylo tam pár chyb, přišlo mi to jako obyčejná nadávačka, kterou by vyplodil i můj úpraděde v hospodě. Vidíš to strašně jednostranně. Třeba konec druhé světové - když svrhli atomovku na Hirošimu a Nagasaki. Myslíš, že byl americký prezident tak hloupý? Že si chtěl prostě pozabvíjet "pár" tisíc a zanechat následky na pár milionech Japončíků? Ne... Oni se nechtěli domluvit, nechtěli uzavřít mír. A on se jako jejich vůdce bál dalších ztrát na životě! A neměl by jejich životy jako ten, kdo o nich v podstatě rozhoduje, CHRÁNIT?!
ANO - bylo to kruté.
ANO - bo to promitivní a nelidské.
ANO, ale uvědom si, že Japonci by v pozici Američanů udělali to samé.
A teď si mě za to ukamenujte, ale já vím, co říkám.

alt
MilujuBublinky • Osvícená žena 31.5.2007 07:14

-píšeš to trochu (ale fakt jen trochu) útočně, jako b ych za to mohla já
-o tý fotce sem viděla někde reportáž že přinutila náký politiiky či co o mír? nepamatuju si to,ale způsobila hodně
-je to osud
-na druhou stranu...myslíš že všechno jde opravdu vyřešit bez válek? to je hrozně jednoduchý říct "to se nedokážou domluvit?" jenže tam o žádno domluvu zřejmě nejde. to,že je někdo debyl, za to prostě lidi nemůžou. ani vojáci ne. nic s tím neuděláš, je to jen takový šeptání do orkánu.
-hele...lidí je moc...

alt
DoctoreX • Farář • Správce31.5.2007 07:01

Děkuji za komentáře. Jo a Norade naopak zvířecí boje jsou civilizovanější, málokdy bojují až do smrti soupeře a kvůli jednomu nevyhladí půlku svého druhu.

alt
Vixen • Osvícená žena 30.5.2007 23:37

Už Komenský tvrdil, že by lidská společnost měla být napravena, a to vzděláním a výchovou, že by to prý byla cesta k všeobecnému míru...no, nevim jestli by dostatečné vzdělávání lidstva dokázalo zabránit zvěrstvům, která se na světě dějí...

alt
Floppy • Rytíř 30.5.2007 20:31

článek je fakt dobrý, máš pravdu, že lidi dělají blbosti - a k těm fanatikům - ti už mají tak vymitý mozky, že jim to je naprosto šum a fuk, koho zabijou, hlavně že se dostanou do nebíčka

alt
Romantica le Racci • Jeptiška 30.5.2007 19:57

článek dobrej

a tu fotku znám, viděla sem jí v jednom slovenským časopise asi před třema rokama, byl tam článek o tý holčičce uprostřed jak žije dneska. zajímavý čtení.

alt
Fey • Jeptiška 30.5.2007 18:07

pekne ale tuctove na toto tema, akorat ta otazka je trochu zajimavejsi
procpak se to jmenuje war?

alt
Arachnee • Farářka 30.5.2007 16:14

Mno celkem se mi to i libilo, i kdyz si myslim, ze jsi jen shrnul to, co lidstvo jako takove vi, ale nic s tim nedela... Ale zaujala me ta otazka... Sama bych ti na ni neumela odpovedet... U me za dva
pro natir: civilizovany... Tohle slovo slycham celkem casto, ale nikdy mi nikdo nevysvetlil co presne tim CIVILIZOVANYM mysli. V otazce valky mi CIVILIZOVANY boj prijde jako ten nejhorsi zpusob. Ma nejhorsi dopad na celou prirodu a zahrnuje vsechny utrapy, jak lidske, tak zivocisne atd. Kdyz se perou, jestli chces tak valci, mravenci, vcely, nebo psi, ma to dopad jenom na ne, kdezto kdyz valci lidi, jsou z toho v pr**li skoro vsichni, krome tech, kdo se v tomhle vyzivaji...

alt
30.5.2007 15:34

Budu odporovat v tom, že válčení je vynález člověka. Bojují spolu mravenci, psi i opice a další. My jsme jen zdokonalili techniku a udali pravidla. Naše boje jsou civilizovanější.

alt
Anup • Významný muž 30.5.2007 15:33

Lidi to mají v genech... to ale neznamená, že to nejde potlačit... každý pud se dá potlačit vůlí... proto jsme lidé, ne? Souhlasím, skvělý článek.

alt
Sekhmet • Bludička 30.5.2007 12:04

toto je názor ;) určité prvy úvahy tomu totiž chýbajú :)
mne sa to páči. myslím, že skoro so všetkým súhlasím. ale odpoveď na poslednú otázku ti nedám..

alt
Wara • Lukostřelkyně 30.5.2007 11:23

stojí za zamyšlení ale mam za to že tohle wšichni tag nějag wnímaj ale v tý "úvaze" ti chybí odpověď na hodně věcí .........
Jináč O.K.

alt
Akasha Von Carstein • Lady 30.5.2007 11:09

jj v tomto s tebou vyjmečně RUSTY souhlasím

alt
RUSTY • Upírka 30.5.2007 10:23

Nechi být ani jedním z nich. Ani lovcem ani obětí. Ale to co tady píšeš si spousta lidí uvědomuje, ale co s tím dělat? Kde začít? Jak změníš všechny dějiny? Je to taková průměrná úvaha, našla jsem v ní pouze otázky a ne odpovědi.