alt

Nejhanebnější útěk

NázorAzathoth • Rytíř • 26. 9. 2007

Lidé již od pradávna utíkají do zapomnění. Nechtějí déle setrvat v těžkém a krutém životě. Je třeba najít si svou "kotvu" a myslím, že jsem našel krásná slova.

Jeden starodávný vládce jménem Kleoménes kdysi domlouval svému příteli. Byli poraženi protivníkem a utíkali ze své vlasti. Zkrátka byli na dně. Kleoménův přítel chtěl spáchat sebevraždu. Ale ten ho odrazoval: Vyhledáváš, ty zbabělče, to, co je z lidských věcí nejsnadnější a všem po ruce? Proto si myslíš, že jsi statečný, ačkoliv provádíš hanebnější útěk než ten prvý? Smrt zvolená dobrovolně nesmí být útěkem před činy, musí být sama činem. Je totiž hanebné jak žít, tak umírat jen pro sebe. Velmi moudrá slova, ke kterým nelze mnoho říci. Sebevražda není žádný odvážný čin, je to jen čin mnohem zbabělejší. Je hanebnější než jakýkoliv úprk a jakákoliv rezignace. Uznáváte tak svou porážku a odmítáte čelit potížím. Naopak když člověk zůstane a přetrpí, zvítězí už jen tím, že se nevzdal! A když se přesto cítíte velmi špatně: odejděte jako hrdinové. Použijte své odhodlání jako zeď proti strachu. Pomožte lidem v nesnázích. Nasaďte svůj život tam kde lze něčeho dosáhnout. Tohle přinejmenším působí jako výborná kotva v životě. A navíc pokud vsadíte svůj život a někoho zachráníte, někomu pomůžete, třeba v tom najdete nový smysl života. Doufám že po tomhle nebude nikdo už přemýšlet nad tak hloupým činem jako je sebevražda.

Diskuse článku

alt
estrius • Šlechtic 21.11.2010 03:49

Dost dobrý... i když... smrt je smrt... já na ní musim myslet...

alt
Nija • Potulnice 13.10.2007 10:36

Dobry

alt
Floppy • Rytíř 30.9.2007 18:45

ano, velmi dobrý článek
a co se sebevraždy týče - podle mě zde nikdo není zbytečně, i když to tak kolikrát vypadá, vždy se dá najít důvod, proč žít

alt
Angelica_dP. • Tulačka 28.9.2007 21:01

Čistá pravda..

alt
Gallilea • Tulačka 28.9.2007 17:38

Dobře pojato, jen nesouhlasím ve všem - kouzlo to má, ale člověk má i svůj názor...

alt
Azathoth • Rytíř 27.9.2007 17:02

Popravdě řečeno jsem byl tak na pochybách. Ale onen Kleoménův výrok (přísahal bych, že jsem ho zvýraznil) mě nedchl a považuji ho za nejvýstižnější vyjádření k téhle "otázce". A při tom je prakticky neznámý a narazil jem na něj náhodou.

Jo a mimmochodem pro všechny odpůrce teorie: Kleménes III Spartský dál bojoval za svou vlast, ale stejně nakonec spáchal sebevraždu v Egyptě.

alt
DArchangel • Upírka 27.9.2007 15:25

Je to dobrý článek ale...jak řekl Anup: s myšlenkou příliš nesouhlasím. Tedy...souhlasím ale s jistými výhradami. Přesně jak řekl Anup: Někteří lidé sebevraždu nespáchají ne ze statečnosti čelit životu ale ze zbabělosti ho ukončit, ze strachu ze smrti. Ale není to tak vždy smozřejmě. Znám dost lidí co se nebojí se zabít, ale nezabijí se právě proto, že se silou vůle přinutí jít dál. Ale někdy už žádná síla ani vůle nezbývá, když je duše po dlouhém a marném souboji se všemi a se vším příliš vyčerpaná a když už nezbývá síla ani chuť být hrdina. Pak lidé utíkají. Ano, je to zbabělé, ale někdy už se prostě nedokážeme zachovat odvážně a přijmeme nejsnadnější řešení. Ne že bych sebevraždy podporovala, jen říkám, že v některých případech by tenhle výklad o zbabělosti sebevraždy asi nepomohl.

alt
Syrdarya • Turista 27.9.2007 15:21

Souhlasim s Anupem.
Je lepší odejít se ctí,než se utápět v neschopnosti.Nemluvě o tom,když si už přebytečný...

alt
Romantica le Racci • Jeptiška 27.9.2007 13:34

riiiiiiiight
dobrý

alt
Darkness • Lady 27.9.2007 13:06

souhlasim s urbajou...
myslím,že nejcennější co máme,je právě život...

alt
Anup • Významný muž 27.9.2007 09:00

Co situace, kdy už tady jsi zbytečně? Článek je to dobrý, ale s myšlenkou asi plně nesouhlasím. Dá se říct, že si myslím dokonce opak, myslím, že zbabělí jsou ti, kteří i když chtějí, tak se zabít nedokáží, a raději prohlásí svou neschopnost za ctnost.

alt
urbaja • Zloděj 27.9.2007 00:44

krátký článek, ale zato přesně vystihuje podstatu věci... je to velmi moudrá myšlenka...
a já tuším, že tvé články budou mít úspěch

alt
Wara • Lukostřelkyně 26.9.2007 23:06

Je to po dlouhý době fakt dobrej úsek kterej sem četla

alt
Radexxx • Rytíř 26.9.2007 22:03

fakt dobrý!!!